sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Plussatyö


Varsinaisten töiden lisäksi tein myös plussatyön. Tehtävänä oli valita jokin valmis (valo)kuva ja se hahmoteltiin paperille. Sen jälkeen reunat rajattiin mustalla ja kuva väritettiin öljyväreillä. Tämän jälkeen koko työ maalattiin mustalla maalilla ja sen annettiin kuivua hetki, jonka jälkeen kuva tuli raaputta jollain raaputtimella esiin.

En tehnyt mitään harjoitteluja tai edes miettinyt oikein mitä teen, sillä kyseessä oli extratyö mihin ei ollut kuin vähän aikaa töiden välillä. Minulla tulikin niin kiire tämän työn kanssa, että vasta koeviikolla kävin raaputtelemessa työn esiin maalin alta, ja en tiennyt missä ne oikeat raaputtimet oli joten päätin ottaa ensimmäisen terävän esineen käteen ja ne oli sakset.. Elikkä saksilla raaputtelin varovasti tuota esiin, joten lopputulos ei varmasti ole aivan semmonen ku pitäis :D Tärkeintä minulle oli kuitenkin saada se valmiiksi jollakin keinolla. Työ oli mukava ja erilainen ja olen ihan tyytyväinen :)



Tässä lopussa myöskin pahoittelen sitä, että tämän bloggerin tekeminen viivästyi!!!!

Kuvanveisto


Viimeinen työ oli kuvanveistoon liittyvä. Kuvanveisto termillä tarkoitetaan yleensä veistämällä tehtyjä kolmiuloitteisia teoksia. Tyypillisiä kuvanveiston materiaaleja ovat kipsi, puu, savi ja graniitti. Nykyään tämän termin alle kuuluu myöskin muut materiaalit, kuten paperi ja muovi.

Tämä tehtävä oli parityö, joka oli mielestäni mukava virkistys kurssin loppuun. Parinani oli vieruskaverini Malla. Jokaiselle parille annettiin eri aihe, jossa oli vastakohta adjektiivit. Jokainen teki omaan adjektiviin liittyvän veistoksen savesta. Me Mallan kanssa valitsimme ujo-rohkea parin. Minä tein rohkean, eli keltaisen veistoksen, ja Malla teki ujon eli harmaan veistoksen. Veistostyön ideana oli kuitenkin, että veistos on vähän esittävä ja vähän abstrakti teos. Olimme aiemmin tunnilla katsoneet kuvia tällaisista ihmishahmoista, jotka eivät varsinaisesti esittäneet ihmistä, mutta niistä heti päätteli että ne ovat ihmisiä. Tämän vuoksi minä ja Mallakin päätimme tehdä abstraktimmat ihmiset. Minun hahmoni on rohkea ja ylväs joka seisoo suorassa ja pitää kättä kyyryssä olevan ujon päällä. 

Työn tekoon oli vain yksi oppitunti aikaa, ja sen kyllä omasta veistoksestani varmaan huomaa.. :D Idean sain melko nopeaa, mutta muotoilemiseen ja saven tasoittamiseen meni enemmän aikaa kuin mitä olisin ajatellut. Työstä kuitenkin tulee tämä ujo-rohkea aihe selvästi esille, ja siihen oltiin Mallan kanssa tosi tyytyväisiä. Itseäni jäi kuitenkin harmittamaan oman veistokseni epätasaisuus ja väri ei ole niin kirkkaankeltainen kuin olisin sen halunnut olevan (tosin kuvakin vähän vääristää..). Veistoksessa on myöskin keltaista kimaltelevaa glitteriä, mutta sekään ei näy kuvassa kovin hyvin. Olen kuitenkin tyytyväinen hahmon asentoon ja siihen, että se ei näytä liian selvästi ihmiseltä.

En oppinut oaljoa mitään, sillä olen ennenkin tehnyt savitöitä ja maalannut niitä. Opin kuitenkin tekemään savityön aiempaa nopeammin :D

Sommittelu taiteessa


Kolmas työ liittyi sommitteluun. Sommittelu tarkoittaa sitä, miten teoksen värit ja muodot on yhdistetty teokseen. Sommittelun perustyyppejä on kuusi, ja ne ovat: Horisontaalinen, vertikaalinen, kolmiosommitelma, ympyräsommitelma, diagonaalinen ja kultainen leikkaus. Minulle jäi vähän epäselväksi tuo kultainen leikkaus, enkä ole oikein ikinä ymmärtänyt sitä esimerkiksi matikassa.

Tehtävänä oli valita monista vaihtoehdoista jokin pieni kuva, ja sulauttaa se mahdollisimman hyvin omaan maalaukseen. Maalauksessa piti myös käyttää jotain sommittelutyyppiä. Minulla oli valinnanvaikeus tätä pientä kuvaa valitessa sillä kuvat olivat melko outoja ja jotkut abstrakteja. Aloin myöskin tekemään eri kuvasta, mutta vaihdoin sitten tähän kuvaan.

Tässä työssä olisi ehkä ollut hyvä, että olisi harjoitellut kunnolla vihkoon. En kuitenkaan tehnyt näin, vaan hahmottelin suoraan varsinaiselle maalauspaperille lyijykynällä himmeästi. Alunperin tarkoituksenani oli tehdä sohvalla makaava nainen ja taakse ikkuna, mutta päädyin sitten siihen että nainen seisoo. En ole kovin tyytyväinen tähän työhön, sillä minusta siitä jotenkin puuttuu jotain. Se näyttää keskeneräiseltä sen yksinkertaisuuden vuoksi. Myöskin vaaleassa seinässä oleva tumma maalitahra häiritsee. Kuvaan olisi voinut tehdä yksityiskohtia tai esimerkiksi varjoja, jotta siitä olisi tullut jotenkin näyttävämpi. Olen kuitenkin tyytyväinen tuohon naishahmoon, ja pikkukuva sulautuu hyvin maalauksen sisään.

Opin eri sommittelutyypit, ja en aikaisemmin en ollut edes kuullut kovin monesta niistä. Tästä sommittelun opettelusta on hyötyä tulevaisuudessa, sillä sommittelu on iso osa teosta ja nyt osaan käyttää niitä tulevissa tehtävissä.

Rytmi kuvataiteessa


Toisen työn teema oli rytmi kuvataiteessa. Rytmiä on kaikkialla, mutta kuvataiteessa se tarkoittaa erilaisten värien, varjojen ja muotojen yhdistelemistä. Kävimme läpi kaksi erilaista kuvataiteen rytmityyppiä. Toinen on vapaa rytmi, eli siinä rytmi on vapaata ja siinä viivat ja kuviot menevät mihin suuntaan sattuu, ja jos teoksesta näkisi vain osan, ei pystyisi päättelemään mitä teoksen muissa osissa tapahtuu. Toinen on taas sidottu rytmi, ja se on hyvin tasaista ja samanlaista, esimerkiksi vaaka- tai pystysuoria kuvia.

Tehtävänä oli luoda kolmiuloitteinen työ erilaisista materaalivaihtoehdoista, ja työssä piti olla sekä vapaata, että sidottua rytmiä. Materiaaleihin kuului esim. erilaiset puupalat ja -tikut, rautalanka, styroksi ja kaikenlaiset paljetit ynnä muut koristeet. Vaihtoehtojen paljouden takia aluksi ei meinannut tulla mitään ideaa siitä mitä tekisi, mutta loppujen lopuksi idea kuitenkin löytyi.

Sillä tunnilla kun tämä työ aloitettiin, minulla meni aika lähinnä siihen miettimiseen että mitä tekisin. Oli jotenkin todella vaikeaa keksiä mitään, ja lopulta se menikin siihen, että otin vain erilaisia puupalikoita ja pöydälle ja aloin kasaamaan niitä. Sitten kun näin näitä ohuempia puupaloja, sain idean. Aluksi minulla oli tarkoitus tehdä portaat ylös ja siitä esimerkiksi liukumäki alas, mutta se ei onnistunut joten päätin tehdä tällaisen melko abstraktin työn. Aika kuitenkin loppu kesken ja en kerennyt koristella työtäni lainkaan, ja se jäi vähän harmittamaan.. Tarkoitetuksena oli portaiden noihin reunoihin laittaa hopeita ja kultaisia paljetteja, muuta en sitten edes miettinyt muuta koristelua kun huomasin ettei ole aikaa :/

Lopputulokseen olen kuitenkin melko tyytyväinen. Nuo "portaat" ovat vapaata rytmiä ja reunoilla olevat tikut ovat sidottua rytmiä. Toisaalta ehkä portaatkin ovat jollain tapaa sidottua rytmiä, sillä siinä voi päätellä, että aina mennään yksi porras ylös tai alas, mutta suuntaa ei voi arvata.
Tässä työssä opin mitä on sidottu rytmi ja vapaa rytmi, sekä opin käyttämään kuumaliimapistoolia.

Väriharmoniat


Kuviskurssimme ensimmäinen työ liittyi väriharmonioihin. Ensin kävimme läpi eri harmoniatyypit ja miten ne eroavat toisistaan. Väriharmonioita on neljä: Lähiväriharmonia, jossa valitaan vierekkäisiä värejä väriympyrältä, Yksiväriharmonia, jossa valitaan väriympyrän yksi väri ja siitä käyetään tummia ja vaaleita sävyjä, Vastaväriharmonia, jossa valitaan värit ympyrän vastakkaisilta puolilta, sekä Valööriharmonia, jossa käytetään mustaa, valkoista ja harmaan eri sävyjä.

Tehtävänä oli ensiksi taitella paperi kahdeksaan osaan. Sen jälkeen yhteen osaan kirjoitettiin lyijykynällä oma nimi (sai kylläkin olla myös jokin muu sana), mutta itse kirjoitin nimeni. Tämän jälkeen oma nimi siirrettiin jokaiseen osaan siirtopaperin avulla. Seuraava tehtävä oli värittäminen jollakin väriharmoniatyypillä, itse valitsin lähiväriharmonian ja käytin vihreän ja keltaisen eri sävyjä. Lisäksi käytin myös mustaa kirjainten rajauksiin. Myös sen millä väreillä värittää sai päättää itse, ja itse valitsin tussit.

Tämä ensimmäinen työ oli mielestäni melko mukava ja helppo aloitus kurssille, sillä väriharmoniat oli ainakin minulle jo ennestään tuttuja. Ainoa uusi asia oli siirtopaperi, joka oli todella helpottava asia! Olisi ollut tosi turhauttavaa kirjoittaa nimi joka osaan uudelleen ja uudelleen, eikä niistä olisi edes tullut samannnäköisiä.

Vaikka työ vaikuttikin helpolta, jo heti alussa paperin taittelu meni vähän miten meni :D Se vaikuttikin vähän lopputulokseen, sillä kun sain työn valmiiksi siihen ei muodostunut minkäänlaista ns. keskikuviota vaan kuvioiden väliin jäi tyhjä valkoinen tila. Siksi päätin leikata ne kuvio-osat irti ja yhdistää ne niin, että siitä muodostui yhtenäinen kuvio.

Lopputulokseen olen melko tyytyväinen. Värit olivat kivat ja sopivat yhteen. Työ on kuitenkin vähän huolimaton joistakin kohdista, mikä saattaa johtua siitä että jouduin yhdistämään ne osat ja siksi kaikki viivat ei ollu aivan samoissa kohdissa. Olen tosi tyytyväinen noihin nimien kirjaimien muotoon ja kokoon, ne onnistui niinkuin suunnittelinkin. Välillä vähän pelotti, että tussit loppuu kesken sillä aika monet niistä veteli viimisiään.. Yksi tussi loppuikin kesken mutta sain jotenkuten värityksen loppuun :)